Opettajan työkaluja

Prezi

Esitystyökalu esim. kurssien esittelyyn tai kielioppiasian opettamiseen tai kertaamiseen.  Katso vinkkejä Materiaalit-sivulta, jossa olen käyttänyt Preziä.

Quizlet

Helppokäyttöinen ohjelma esim. sanaston harjoitteluun. Syöttämällä ohjelmaan esim. 20 kappaleen sanaa, ohjelma tekee sinulle kuusi eri tyyppistä harjoitusta sanoista. Todella helppokäyttöinen ja monipuolinen!

Microsoft Expression Encoder 4

Helppokäyttöinen screencast-ohjelma esim. opetusvideoiden tekoon. Tämän ohjelman ilmaisversiolla voit tehdä kuvakaappausvideoita, joiden kesto on max. 10 minuuttia, ladata ne koneellesi ja laittaa vaikkapa Youtubeen.

Jing

Ilmainen screencast-ohjelma esim. tutorialien ja opetusvideoiden tekoon. Näitä videoita ei käsittääkseni voi ladata koneelle vaan jakaa linkin avulla muiden kanssa. Maksimipituus videolle ilmaisversiossa 10 minuuttia.

Moovly

Ilmainen, todella helppokäyttöinen ohjelma animoitujen videoiden tekoon. Ilmaisversiossa pyörii videon alalaidassa Moovlyn logo ja kuvan laatu on 450 pikseliä. Ohjelmassa voit valita videoon vaikka minkälaisia valmiita kuvia, omia valokuvia, ääntä, musiikka jne. Tästä voit katsoa tekemäni videon Moovlylla. Mikäli haluat katsoa opetusvideoita Moovlysta Youtubesta, kirjoita hakusanaksi ”Moovly tutorial” niin saat apua.

Audio Library (YouTube)

Täältä löydät ilmaista musiikkia esim. videoiden taustalle soimaan. Voit hakea musiikkia eri hakuehdoilla; genren, ”tunnelman”, kappaleen pituuden jne. mukaan. Tarvitset vain tunnukset Youtubeen. Selkeä ja helppo käyttää!

Glosor

Samantyyppinen sivusto sanaston harjoitteluun kuin Quizlet, mutta ilman ääntä. Enemmän erilaisia pelejä kuin Quizletissä; mm. autopeli ja Mahjong. Ruotsinkielinen sivusto. Helppokäyttöinen.

Kahoot

Tällä ohjelmalla teet tietokilpailuja ja kyselyitä, joihin opiskelijat pystyvät vastaamaan joko tietokoneella tai esim. älypuhelimella. Ei siis tarvitse olla atk-luokassa. Tosi kiva ja helppokäyttöinen ohjelma! Tornada’s blogissa hyvät ohjeet ja vinkkejä kieltenopettajille.

Popplet

Mind map-työkalu. Saat lisäksi tallennettua käsitekartat esim. pdf-muodossa ja tulostettua ne opiskelijoille.

The Newspaper Clipping

Tällä helpolla ”koneella” saat tehtyä pienen kuvan vanhanaikasesta sanomalehdestä, johon saat itse syöttää kuvitteellisen lehden nimen, päivämäärän, artikkelin otsikon ja lehtijutun. Tätä voi käyttää hauskana kuvana mihin vaan tarkoitukseen!

Wordle

Tee visuaalisesti erialisia sanapilviä esim. kappaleen sanoista, teemasanastoista ym. Helppo ja nopea ohjelma. Ei vaadi kirjautumista. Voit tulostaa tekeleesi.

Peda.net

Sivustolla pystyt tekemään ilmaiseksi oman sivuston, jonne voit koota opetuksesi välineitä (linkkejä, blogeja, materiaalia, tehtäviä). Määrität näkyvyyden; materiaali voi olla kaikille avointa kaikille tai esim. vain oma linkkivarastosi. Kirjautumalla Peda.netin käyttäjäksi pääset myös tutustumaan muiden kollegojen materiaaleihin, mikäli he jakavat niitä avoimesti.

Kirjoitusalusta

Tällä ohjelmalla pääsette tekemään ryhmissä tai koko luokan kanssa yhteistä tekstitiedostoa. Jokainen tarvitsee vain koneen. Kaikki kirjoittavat samanaikaisesti samaan ”paperiin”, mutta jokaisella käyttäjällä on oma väri, joten opiskelijat näkevät, kuka kirjoittaa mitäkin. Opettaja luo ensiksi tilin ja työstettävän kirjoitusalustan, suunnittelee sinne tehtävän ja jakaa linkin esim. opiskelijoiden s-posteihin. Todella kiva työkalu!

Vinkki: Anna linkki ruotsinkieliseen sivustoon Tukholman nähtävyyksistä, tee kirjoitusalustaan valmiiksi väliotsikot valitsemistasi nähtävyyksistä (esim. Kuninkaan linna, Skanssen…). Tehtävänä on, että jokainen etsii sivustolta tietoa haluamistaan väliotsikoista, ja kertoo siitä omin sanoin suomeksi kirjoittamalla siitä tiedostoon. Luodaan siis yhteisesti materiaalia!

TodaysMeet

Samankaltainen ohjelma kuin Kirjoitusalusta.

Vocaroo

TODELLA yksinkertainen äänen nauhoittaja. Voit liittää esim. verkkokursseihin ohjeita omalla äänelläsi. Voit siis joko linkittää tai upottaa tiedoston sivuillesi. Näppärää!

Advientos

Luo joulun alla oma sähköinen joulukalenterisi opetuksen piristykseksi. Luukkuiihn voit lisätä kuvaa, videota, linkkejä jne. Katso toteutusidea (aihe: Joulu Ruotsissa) Kemin lukion Susanne Nymanin kalenterista!

Kreativ pedagogik: Svenska

Linkkilista ruotsin kieleen.

KUVAPANKKEJA:

Kuvien lisäämisessä esityksiin, monisteisiin jne. saa olla aika tarkkana. Hakusanoilla ”free images”, ”free icons” tai ”ilmainen kuvapankki” löytyy paljon kuvapankkeja, joista kuitenkaan läheskään kaikki eivät ole täysin ilmaisia. Tässä muutama kuvapankki, joista saa ilmaisia kuvia.

Stock.XCHNG

Vaatii rekisteröitymisen. Osa kuvista maksullisia, mutta myös paljon ilmaisia.

AMMe

Ammatillisen erityisopetuksen kuva- ja oppimateriaalipankki.

eLearning Industry 

Lista ilmaisista kuvapankeista opetuskäyttöön.

Wikimedia Commons

Iso tietokanta täynnä kuvia, piirrustuksia, ääntä ja videoita.

Lexin-kuvasanakirja

Språkrådetin laaja kuvasanakirja; monia aihepiirejä.

FreeDigitalPhotos.net

Tältä sivustolta saat ladattua (ilman rekisteröitymistä) pienimmän kuvakoon, kunhan mainitsen kuvan yhteydessä, mistä kuva on peräisin. Jos tarvitset isomman koon, sinun täytyy ostaa se.

Find Icons

Open Clipart

Class Room ClipArt

Free ClipArt Pictures

Comments are closed.